Ugrás a cikkhez
Reklám

Kijev reguláris és „magánhadseregeit” a szakadárok városaiban, falvaiban és az út mentén is ilyen feliratok, plakátok, molinók várták, a Donbássz ily módon „üdvözölte” 2014 tavaszán a támadó ukrán hadsereget.




Akkor még nem is sejtették a „kaprok” (ezzel a keserű fűszernövény nevével - „ukrop” a szláv nyelveken - illették a Donbássz lakói a támadó ukrán hadsereg harcosait) a „győzedelmes előrenyomulás” és a tömeggyilkosságok kezdetén, hogy valójában milyen pokol is várja őket.




Ezután következtek Debalcevó és Ilovajszk mezői, ahol a körbezárt ukrán haderő jelentős részét megsemmisítette a felkelők serege. A harcokban egy valóban pokoli fegyvert vetettek be a felkelők, amely akkor a Buratinó (a Pinoccio gyermekmese hősének orosz megfelelője) nevet viselte.




A Buratinó “munkája után” a harcmező egy kiégett vasöntödéhez hasonlított az ukránok katasztrofális veresége után. Az orosz konstruktőrök később továbbfejlesztették ezt a fegyverfajtát, amelyet TOS1 és TOS1A kódnévvel illettek, ez utóbbinak a számunkra meglepő és pikáns “Toszocska” nevet adták, bár valószínűleg nem a magyar nyelvű “áthallás” miatt. Ez a fegyver továbbra is “Szolncepjok” (naptűz) néven szerepel a szaksajtó oldalain és honlapjain.




Ezek a T-72 harckocsi alvázán mozgó fegyverrendszerek a “tűzvető és rakétavető” kategóriákban kerültek lajstromozásra az orosz haderőben. Pusztító hatásukat a “termobarikus” és “füstgyújtó” effektus okozza, alapvetően egy vagy több rakéta egyidejűleg támad egy meghatározott területet, amelyen belül minden porrá ég az említett két fizikai jelenség következtében.




A közzétett felvételek azt mutatják, hogy a nyílt területen álló gép több rakétát bocsát ki, többnyire párosával lövi ki a tölteteket.

A Szovjetunióban kifejlesztett leghíresebb lángszóró rendszer a TOS-1" Buratino", módosítása pedig a TOS-1A „Szolncepjok". Valójában ezek rakétavetők, hasonlóan a Grad, a Tornado és a Hurricane rendszerekhez, de harci jellemzőik, valamint a csatatéren történő felhasználás módja lehetővé teszi számukra, hogy megkülönböztessék őket a rakétavetők általános csoportjától.

Ez a nehéz lángszórórendszer az egyik olyan fegyver, amelynek célja az enyhén páncélozott járművek „leküzdése”, az épületek és építmények volumetrikus robbanással történő megsemmisítése, valamint a nyílt terepen és erődítményekben található ellenséges élőerő megsemmisítése.

A pusztulás magas hőmérsékletű és túlnyomásos lángmező által történik, amelyet a rakéták tömeges használata hoz létre termobarikus és füstégető effektus által.

Az orosz katonai tervezőirodákban már folyamatban van a „Toszocska” nehéz lángszórórendszer új generációjának és prototípusának előkészítése az előzetes tesztekhez. A tervek szerint 2022 nyarán befejezik az állami teszteket, majd döntést hoznak az üzembe helyezésről.

(Olvasónktól, forrás itt

Kapcsolódó: Sorra tárják fel Donbaszban a Nyugat számára "nem létező", sőt egyenesen "nevetséges" tömegsírokat





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából